Vad hände egentligen med Vårdval Specialiserad Allergologi?

En för patienterna fungerande verksamhet som gav de med astma- och allergisjukdomar en större valfrihet och god vård har under de senaste månaderna nedmonterats efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden i december 2023! Vi motsatte oss beslutet då vi ansåg att konsekvensanalysen inför beslutet var bristfällig och att planeringen av mottagandet av patienterna inte var tillräckligt utredd. Orsaken till beslutet var att vårdvalet inte lyckats förstärka vården som förväntat utan gett en fortsatt skör astma- och allergivård inom Region Stockholm! Vårdvalsmottagningarna har halverats och den stora bristen på allergispecialister har bara ökat. Samtidigt så har vårdvalsmottagningarna länge signalerat att ersättningen från regionen varit alltför låg för att täcka kostnaderna för verksamheten och att det gjort det svårt att bedriva vård. Region Stockholms beslut om att lägga ned vårdvalet innebär att patienterna i stället ska ges specialistvård i regionens regi eller inom primärvården efter behov. Det ska enligt styrande inom Region Stockholm ge en mer robust och behovsstyrd vård!

Var beslutet verkligen till patienternas bästa i nuet eller var det ett nödvändigt ont för att rädda hela specialiteten på sikt? Vi inom Astma- och Allergiregion Stockholm-Gotland är politiskt obundna och tar inte ställning vare sig för eller emot vårdvalet eller andra politiska reformer utan ser till vilka konsekvenser som politiken får för våra medlemmars möjlighet till en kvalitativt god, likvärdig och tillgänglig vård. För att få utredning, diagnos, behandling och uppföljning så krävs specialister! – Fler allergologer, allergisjuksköterskor, allmänläkare med allergikompetens är våra högst prioriterade frågor! Utan specialister ingen god och nära vård!

Frågan är då; Hur skapar man förutsättningar för att utbilda fler allergologer som i sin tur kan ge vård, forska, vidareutbilda andra läkare och ge konsultation till allmänläkare och andra inom primärvården? Svaret skulle kunna vara att samla de specialister och resurser som faktiskt finns i nuet för att gemensamt bygga upp den specialiserade allergologin på nytt. Region Stockholm har försäkrat oss om att det är deras mål och uppdraget att ta emot patienterna och förstärka vården har gått till Lung- och allergimottagningarna på Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset! Vi har genom hela processen ställt krav på att förändringarna inte får påverka astma- och allergivården negativt och att inga patienter ska falla mellan stolar vid övergången men även att de med påbörjade behandlingar inte ska behöva avbryta dem om de överförs till primärvården.

Vi har även ställt tydliga krav på högre astma- och allergikompetens inom primärvården där kompetensförsörjningen redan idag brister då allt fler patienter ska få sin vård där genom primärvårdsreformen. De certifierade astma/allergi/KOL-mottagningarna har redan tappat allergikompetens då förra styret ändrade underlaget för ersättning år 2022. Regionen och specialistsjukhusen har försäkrat oss om att patienterna inte ska bli lidande vid omställningen från vårdval till egenägd vård. Hur mottagandet och möjlighet till allergivaccination i primärvården ska se ut utreds ytterligare. Vi fortsätter bevaka omställningsprocessen noga och ställer krav på att det i slutändan ska leda till en stabilare och mer tillgänglig astma- och allergivård genom fler specialister inom allergologi.

Publicerad den: 7 maj 2024

Uppdaterad den: 8 maj 2024

Till toppen av sidan