Matallergi – det handlar om dagsformen

Webbinar onsdag 2 okt 19.00

En matallergi påverkar inte bara din kropp. Den  påverkar sättet du lever, människorna du lever med och platserna du lever i.

I våras ställde vuxna matallergiker i Stockholmsområdet (däribland medlemmar från föreningen) upp och berättade om sitt förhållande till mat och om utmaningar och lösningar i sina liv för Hani Glaidos som skrev ett examensarbete om detta för sin kandidatexamen inom socialantropologi.

Nu är studien klar. Studien visar hur matallergi hanteras genom riskmedvetenhet, riskbedömning och planering. Därutöver, att denna hantering för matallergikern innebär ett merarbete som gör att vissa matallergiker verkar välja till synes motsägelsefulla beteenden för att hantera sin matallergi.

Träffa Hani och hör honom berätta om varför!

Missa inte tillfället att ta del av samlade erfarenheter om att hantera livet med en matallergi. En unik studie.

Webbinar onsdag 2 oktober kl 19.00 – 20.00
Anmälan till hej@allergiforeningstockholm.se senast 1 oktober

Hani Glaidos

 ”Jag är själv matallergiker. Jordnötter – men även korsallergier mot andra baljväxter och nötter. Det var många år sedan jag fick åka ambulans, kanske 20 år sedan. Under mina barndomsår runt 6-12 åkte jag frekvent ambulans då jag som mest prövade mina allergier med anafylaktiska reaktioner. Fram till att en läkare sa att jag spelade rysk roulette med mitt liv och att det någon gång skulle smälla. Jag visste inte vad rysk roulette var. Men fick lära mig att jag var i en lek på liv och död. Jag var runt 11 eller 12 då.”

”Matallergikerna och jag träffades på platser de själv valt. Detta var i butik, i café samt i hem och arbetsplats. Studien bedrevs på flera olika platser och påverkade vår aktivitet där. Vi gick runt i butik och pratade om matvaror, jag följde med när de handlade, vi fikade, vi lagade mat ihop. Alla dessa aktiviteter syftade till att delta i matallergikernas vardag”.

Till toppen av sidan